arrow Logo Top
Prijsverschil Prijsverschil2

Hoeveel duurder of goedkoper

De kostprijs van zonne-energie is voor particulieren op dit moment lager dan stroom van een traditionele energieleverancier. Dat komt vooral omdat de prijzen van zonnepanelen de laatste 2 jaar flink zijn gedaald.
De kostprijs van een kilowattuur (kWh) zonnestroom kan berekend worden door de aanschafkosten + onderhoudskosten te delen door de totale opbrengsten. Een zonne-energiesysteem koopt u al voor €1,85 per Wh; dit is inclusief BTW, installatie en onderhoud. Een zonne-energiesysteem gaat circa 25 jaar mee. De gemiddelde opbrengst zal in veel gevallen 800 kWh/kWp of hoger zijn.
De kostprijs voor stroom uit zonnepanelen komt dan uit op 1,85/(0,8x25)= €0,0925, of te wel 9,25 eurocent per kilowattuur.
De prijs van een kilowattuur stroom betrokken van een energieleverancier (incl. energiebelasting) bedraagt ca. €0,22. Daarmee is zonnestroom voor kleinverbruikers op dit moment flink goedkoper dan stroom betrokken van een energieleverancier.
Bedenk verder dat grijze (fossiele) stroom veel maatschappelijke kosten (o.a. milieuschade) veroorzaakt die niet in de energieprijs verrekend is. Zonnestroom daarentegen is absoluut schoon en veilig.

Je kunt ook nog op een andere manier rekenen, hoeveel % rente krijgt u op dit moment op uw spaargeld bij de bank? Juist.

Binnen afzienbare tijd heeft u uw investering in zonne-energie terugverdiend ervan uitgaande dat de prijzen van gewone stroom zullen blijven stijgen.

dakmeester ikobkb hethellendedak